Sdrevanos

Δοκιμασία κόπωσης

Home
  ›  
Εξετάσεις
  ›  
Δοκιμασία κόπωσης
You are here:
Η δοκιμασία κοπώσεως (τεστ κοπώσεως) είναι μια απλή αναίμακτη εξέταση, που συμβάλλει στη διάγνωση και παρακολούθηση της στεφανιαίας νόσου. Τα δύο κύρια χαρακτηριστικά της είναι η εκτέλεση ελεγχόμενης σωματικής άσκησης από τον εξεταζόμενο και η συνεχής ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση αυτού κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της άσκησης καθώς και μετά από αυτήν.
 • Πότε χρειάζεται να γίνει ένα τεστ κόπωσης

Η δοκιμασία κόπωσης χρησιμοποιείται:

 • για την ανίχνευση στεφανιαίας νόσου σε άτομα με ύποπτα ενοχλήματα (προκάρδιο άλγος, αίσθημα παλμών, ζάλη, συγκοπή), ασυμπτωματικά άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών που ανήκουν σε ειδικά επαγγέλματα (πιλότοι, οδηγοί μέσων μαζικής μεταφοράς κ.λπ.), σε ασυμπτωματικά άτομα με δύο ή περισσότερους προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. καπνιστές με σακχαρώδη διαβήτη) ή σε ασθενείς με υποτροπιάζουσες αρρυθμίες.
 • για την εκτίμηση της πρόγνωσης και του θεραπευτικού αποτελέσματος σε ασθενείς με χρόνια στεφανιαία νόσο που υποβάλλονται σε συντηρητική αγωγή, σε ασθενείς που υπέστησαν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή που έχουν υποβληθεί σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη (Βy Pass) ή σε διαδερμική στεφανιαία αγγειοπλαστική (stent).
 • Ποια η χρησιμότητα της δοκιμασίας κόπωσης

Στην καθημερινή κλινική πράξη οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο εξετάζονται σε ηρεμία, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματά τους εκδηλώνονται κατά ή μετά από σωματική κόπωση ή ψυχικές συγκινήσεις. Με τη δοκιμασία κόπωσης επιδιώκεται η πρόκληση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

 • Υπάρχουν αντενδείξεις για την εκτέλεσής της

Σαφώς και υπάρχουν. Η αδυναμία άσκησης εξατίας κάποιας αναπηρίας είναι ένα τέτοιο παράδειγμα ανλαμεσα σε άλλα. Eμείς, μετά τη λήψη ενός καλού ατομικού ιστορικού και μετά από την κλινική εξέταση θα κρίνουμε αν μπορείτε και πρέπει να προβείτε στην παραπάνω εξέταση.

 • Είδη δοκιμασίας κόπωσης στο ιατρείο μας
 • Κυλιόμενος τάπητας: είναι ένας μηχανικά κινούμενος τάπητας.Αποτελεί την ευρύτερα χρησιμοποιούμενη μέθοδο επειδή μιμείται τη φυσιολογική δραστηριότητα της βάδισης, οπότε μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί από τον εξεταζόμενο.
 • Εργομετρικό ποδήλατο: ο εξεταζόμενος εκτελεί ποδηλασία σε ένα ηλεκτρικά τροχοπεδούμενο ποδήλατο. Προτιμάται ως μέθοδος σε παχύσαρκα άτομα γιατί το βάρος τους δεν επηρεάζει τον βαθμό της κοπώσεως, όπως συμβαίνει στον κυλιόμενο τάπητα.
 • Πως να προετοιμαστείτε για τη δοκιμασία κόπωσης
 • Θα πρέπει να μας αναφέρετε όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε. Ίσως σας ζητήσουμε να μη λάβετε κάποια απ’ αυτά πριν την εξέταση.
 • Θα πρέπει να μη καταναλώσετε φαγητό, ποτό και να μην καπνίσετε για τουλάχιστον 2-4 ώρες πριν την εξέταση.
 • Θα πρέπει να μην καταναλώσετε καφεΐνη για 3 ώρες πριν την εξέταση. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη καφέ, τσαγιού, σοκολάτας και αναλγητικών που περιέχουν καφεΐνη.
 • Μπορείτε να πιείτε νερό.
 • Θα πρέπει να φορέσετε άνετα, χαλαρά ρούχα και παπούτσια με ελαστική σόλα. Τα αθλητικά υποδήματα είναι μια καλή επιλογή.
 • Πότε ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται όταν επιτευχθεί η καρδιακή συχνότητα-στόχος ανάλογα με την ηλικία σας ή το 85% της μέγιστης προβλεπόμενης συχνότητας.Είναι δυνατόν όμως και να διακοπεί σε περίπτωση που νιώσετε συμπτώματα όπως θωρακικό πόνο, δύσπνοια, ζάλη, έντονη κόπωση ή άλλα συμπτώματα, όπως π.χ. πόνο στα κάτω άκρα, που σας εμποδίζουν να συνεχίσετε.Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να ζητήσετε να σταματήσετε την εξέταση οποιαδήποτε στιγμή αν δεν αισθανθείτε καλά.

Αφού τελειώσει η διαδικασία της άσκησης, θα ξαπλώσετε για λίγα λεπτά και πάλι στην εξεταστική κλίνη.Καταγραφή πλήρους ηλεκτροκαρδιογραφήματος και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης γίνεται πριν από την έναρξη της εξέτασης, στο τέλος κάθε σταδίου, πριν από τη διακοπή της εξέτασης και ανά λεπτό τα 5 πρώτα λεπτά μετά την αποπεράτωση της (αποκατάσταση) ή μέχρι την πλήρη επάνοδο του ηλεκτροκαρδιογραφήματος στην αρχική του μορφή, στις περιπτώσεις με ηλεκτροκαρδιογραφικές μεταβολές.
Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης θα σας ενημερώσουμε προφορικά για το αποτέλεσμα και θα σας ζητήσουμε να περιμένετε για λίγα λεπτά έως ότου ετοιμαστεί γραπτώς το πόρισμα.
 • Τι γίνεται στην περίπτωση που η δοκιμασία κόπωσης κριθεί παθολογική.

Η πιθανότητα παρουσίας στεφανιαίας νόσου με βάση τα ευρήματα της δοκιμασίας κόπωσης και τους παράγοντες που επηρεάζουν την προεξεταστική πιθανότητα νόσησης, όπως η ηλικία, το φύλο και το είδος της κλινικής συμπτωματολογίας υπολογίζεται και συναξιολογείται..Θα συζητήσουμε και θα σας εξηγήσουμε για τα ευρήματα του τεστ.Σε περίπτωση παθολογικού αποτελέσματος θα χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος με κάποια πιο ειδική εξέταση, όπως είναι το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου ή η στεφανιογραφία.Με υπευθυνότητα και πάντα με επιστημονικά κριτήρια θα σας υποδείξουμε την καταλληλότερη για την περίπτωσή σας.

Η δοκιμασία κόπωσης αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του κλινικού καρδιολόγου και όταν πραγματοποιείται υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατόν.
Copyright 2014 Sdrevanos Powered by OpenIt