Sdrevanos

Μέτρηση hs-CRP

Home
  ›  
Μέτρηση hs-CRP
You are here:
  • Τι είναι η hs-CRP;

Η CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη) είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται στο ήπαρ και δε βρίσκεται φυσιολογικά στο αίμα σε υψηλές συγκεντρώσεις. Αυξάνεται γρήγορα μετά από τραύμα, φλεγμονή, βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη και ελαττώνεται γρήγορα μόλις τα παραπάνω θεραπευτούν.

Το 50% των καρδιακών προσβολών και των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, συμβαίνουν σε άτομα που έχουν κανονική ή χαμηλή χοληστερίνη (χοληστερόλη). Αυτό συμβαίνει διότι η υψηλή χοληστερίνη δεν είναι ο μόνος παράγοντας κινδύνου για τα εμφράγματα. Το κάπνισμα, ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή πίεση του αίματος (υπέρταση) συμβάλλουν στις καρδιακές παθήσεις όμως φαίνεται πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες.

Στην προσπάθειά τους να βρουν τους άλλους παράγοντες, οι γιατροί ανακάλυψαν οτι η υψηλή συγκέντρωση μιας πρωτεΐνης που κυκλοφορεί στο αίμα και λέγεται C αντιδρώσα πρωτεΐνη (C – reactive protein, CRP) προδιαθέτει για καρδιακή προσβολή. Δεν είναι τυχαίο ότι στράφηκαν στην μελέτη στης C αντιδρώσας πρωτεΐνης αφού πρόκειται μια μέτρηση της φλεγμονής και ως γνωστόν η αθηροσκλήρωση (βασική αιτία της καρδιακής προσβολής) είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία.

  • Η φυσιολογία της αθηροσκλήρωσης

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η LDL χοληστερίνη, η επονομαζόμενη «κακή», είναι η κυρίως υπεύθυνη μορφή χοληστερίνης για τη δημιουργία της αθηροσκλήρωσης των αρτηριών όταν είναι υψηλή η τιμή της στο αίμα. Η LDL χοληστερίνη στην οξειδωμένη μορφή της διαπερνά τον έσω χιτώνα των αρτηριών, εγκαθίσταται στο τοίχωμά τους και δημιουργεί τις αθηροσκληρωτικές πλάκες, που δυνητικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν σα “βόμβες” οι οποίες, όταν εκραγούν, δημιουργούν, φράζοντας την αρτηρία, ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αστάθεια των αθηροσκληρωτικών πλακών, η οποία τις καθιστά επιρρεπείς στο σπάσιμο, εξαρτάται κυρίως από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τοίχωμά τους από πλευράς φλεγμονή

Καθώς λοιπόν οι γιατροί συνειδητοποίησαν ότι η αθηροσκλήρωση είναι προϊόν φλεγμονής που δημιουργείται με τη βαθμιαία εισχώρηση της LDL χοληστερίνης στο εσωτερικό τοίχωμα των καρδιακών αρτηριών (ονομάζονται στεφανιαίες αρτηρίες) προσπάθησαν να βρουν ένα τεστ που να μετράει το μέγεθός της φλεγμονής.

Είχε ανακαλυφθεί το 1931 πως όταν υπάρχει φλεγμονή στο σώμα, παράγεται ως αντίδραση μια πρωτεΐνη που είχε ονομαστεί C αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). H CRP παράγεται στο συκώτι και η ποσότητά της ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα στο αίμα όταν υπάρχει κάποιο μικρόβιο, τραύμα, ή ασθένεια (π.χ σκωληκοειδίτιδα). Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ενώ τα φυσιολογικά επίπεδα της CRP είναι κάτω από το 1 mg/l, μπορεί να φτάσει πάνω από τα 10 mg/l και ορισμένες φορές πάνω από τα 150 mg/l.

Στη δεκαετία του 1990, οι γιατροί ανακάλυψαν ένα ευαίσθητο τεστ αίματος για την μέτρηση της C αντιδρώσας πρωτεΐνης εντοπίζοντας ακόμα και μικρές αυξομειώσεις της CRP στο αίμα. Αυτό το ευαίσθητο τεστ ονομάστηκε hs-CRP. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι το hs-CRP τεστ έχει σημαντική προγνωστική αξία για τις καρδιακές προσβολές. Αν μια εξέταση αίματος δείξει ότι η CRP βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, το hs-CRP τεστ δεν έχει αξία διότι προφανώς υπάρχει μια οξεία φλεγμονή στο σώμα ενώ η αθηροσκλήρωση είναι μια σιγανή φλεγμονή. Το τεστ της hs-CRP είναι χρήσιμο μόνο αν δώσει χαμηλή τιμή, μέχρι τα 5 mg/l. Κάτω από το 1 mg/l σημαίνει ότι ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή είναι μικρός, μεταξύ 1-3 mg/l ότι ο κίνδυνος είναι μέτριος και πάνω από τα 3 mg/l ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Αν η τιμή είναι πάνω από τα 5 mg/l, το hs-CRP τεστ πρέπει να επαναληφθεί όταν περάσει η μόλυνση που υπάρχει στο σώμα.

Η αξία της C αντιδρώσας πρωτεΐνης φάνηκε από μια μελέτη που διεξήχθη στη δεκαετία του 1980 ανάμεσα σε 22.000 γιατρούς. Είχαν ληφθεί δείγματα αίματος που διατηρήθηκαν στο ψυγείο κι αυτό επέτρεψε στον Πωλ Ράϊντκερ, καθηγητή επιδημιολογίας του Χάρβαρντ να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο. Το 1997, ο Ράϊντκερ εξέτασε το συντηρημένο αίμα 543 γιατρών που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή και μέτρησε τα επίπεδα της CRP. Συνέκρινε το αποτέλεσμα με άλλα τόσα δείγματα που διάλεξε τυχαία από τους γιατρούς που δεν είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή και το αποτέλεσμα ήταν πολύ ενδιαφέρον. Αυτοί που ανήκαν στο 25% με την υψηλότερη CRP, είχαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή από αυτούς που ανήκαν στο 25% με τη χαμηλότερη συγκέντρωση. Η μελέτη αυτή ήταν αρκετή για να βάλει τη C αντιδρωσα πρωτεινη στη λίστα των σημαντικών παραγόντων κινδύνου για καρδιακή προσβολή (έμφραγμα).

Υπάρχουν 2 διαφορετικοί τρόποι μέτρησης της CRP. Ο συνηθισμένος τρόπος μετράει μεγαλύτερο εύρος, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις χαμηλές συγκεντρώσεις. Η hs-CRP (υψηλής ευαισθησίας CRP) μπορεί να μετρήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια χαμηλότερες συγκεντρώσεις της πρωτεΐνης, και έτσι είναι χρήσιμη στην πρόγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων σε υγιή άτομα. Η hs-CRP μπορεί να βοηθήσει στην εκτίμηση του κινδύνου πριν την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

  • Πότε εκτελείται;

Η hs-CRP είναι μία συνηθισμένη εξέταση αίματος και τις περισσότερες φορές εκτελείται μαζί με άλλες εξετάσεις, όπως χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, HDL, LDL κλπ, που βοηθούν στην εκτίμηση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

  • Τι σημαίνει το αποτέλεσμα;

Έτομα με υψηλότερες τιμές της hs-CRP έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με άτομα με μικρότερες τιμές hs-CRP. Συγκεκριμένα, άτομα με τιμές κοντά στα ανώτερα όρια (περίπου 3mg/L) έχουν 1.5 έως 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν έμφραγμα σε σχέση με άτομα στα οποία η hs-CRP είναι στα κατώτερα όρια. Η American Heart Association και το US Centers for Disease Control and Prevention έχουν καθορίσει τις ομάδες κινδύνου ως εξής:

Χαμηλός κίνδυνος: < 1.0mg/L
Μέσος κίνδυνος: 1.0 – 3.0mg/L
Υψηλός κίνδυνος: > 3.0mg/L

Η μέτρηση της hs-CRP είναι μόνο τμήμα της διαδικασίας εκτίμησης του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον παράγοντες κινδύνου είναι οι υψηλές τιμές χοληστερίνης, LDL-C, τριγλυκεριδίων και σακχάρου. Το κάπνισμα, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης επίσης αυξάνουν την πιθανότητα.

  • Η αυξημένη hs-CRP αντιμετωπίζεται;

Παράγοντες που ελαττώνουν τα επίπεδα της hs-CRP είναι απώλεια βάρους, τακτική άσκηση, υγιεινή διατροφή η αποφυγή αλκοόλ και η διακοπή καπνίσματος. Σε κάποιες περιπτώσεις η φαρμακευτική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη.

Η CRP είναι δείκτης φλεγμονής και έτσι είναι πολύ σημαντικό, το άτομο που κάνει την εξέταση αυτή να είναι υγιές, ώστε τα αποτελέσματα να είναι αξιόπιστα και να βοηθήσουν στην εκτίμηση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο ή έμφραγμα. Οποιαδήποτε νόσος, τραύμα, μόλυνση ή φλεγμονή αυξάνουν τα επίπεδα της CRP και έτσι θα έχουμε ψευδώς αυξημένη εκτίμηση του κινδύνου.

Copyright 2014 Sdrevanos Powered by OpenIt